Veste proastă pentru milioane de români. Apare o nouă taxă în România care ne va scutura buzunarele

de: Andrei Simion
22 07. 2020

Românii sunt vizați acum de scumpiri. Veștile proaste vin din industria de gaze. Și, conform detaliilor disponibile la acest moment, tarifele de transport al gazelor vor crește anul viitor.

Creșterea aceasta ar apărea ca urmare a datului în folosință a conductei BRUA. Totuși, nu există deocamdată cantități de gaze care să fie transportate prin acest gazoduct. Despre acest demers a vorbit recent Maria Mânicuță, director pentru tarife de rețea energie electrică și gaze naturale în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

„Anul acesta va fi dată în folosință conducta BRUA. În condițiile în care nu am rezolvat încă problema investițiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conducta. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conducta către partea vestică.”
Maria Mânicuță

În acest caz, e bine să știi că Transgaz construiește conducta BRUA. Astfel, în 2021, va începe să recupereze banii din tariful de transport al gazelor. Implicit, va crește factura tuturor consumatorilor români.

La ce schimbări te poți aștepta în 2021?

Conform Mariei Mânicuță, investiția totală pentru realizarea conductei BRUA este de 480 de milioane de euro. Aceste costuri vor fi recuperate timp de 40 de ani.

„[Din 2021] Transgaz va începe să-și recupereze investiția, ceea ce va însemna o creștere a acestui tarif, în condițiile în care nu vom avea un trafic de gaze. Sper să se găsească și volume disponibile de gaze care să fie transportate prin această conducta, astfel încât povara acestei investiții să nu fie doar a consumatorilor români, ci să existe și companii care să transporte gaze.”
Maria Mânicuță

Obiectivul proiectului BRUA e asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz caspic către piețele din Europa Centrală și de Est. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcția Bulgaria și 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcția Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană că fiind de importanță strategică. Tronsonul românesc al conductei ar trebui finalizat în decembrie 2020. Din suma totală, 180 de milioane de euro sunt grant acordat de Comisia Europeană.